Kinesio-tape ragasztás

KINESIO-TAPE Kezelés

 

A Kinesiotape módszer alapötletét a japán Kenzo Kase dolgozta ki a hetvenes években. Kórházi tapasztalataiból felismerte, hogy sok fájdalom az izmokat és az ízületeket körülvevő szövetek működési zavaraiból és ezen zavarok összjátékából ered.
E felismerés tudatában fejlesztette ki Kenzo Kase a Kinesiotape módszer alapelveit, melynek célja, hogy a test öngyógyító mechanizmusát támogassa a zavart területeken. Kutatások és hosszantartó kísérletek után kifejlesztett egy speciális, az ő terápiás gondolataihoz igazodó kinesio tape szalagot. A szalagok elasztikus tulajdonságai lehetővé teszik az izomműködés normalizálását, az akrilragasztó csak a legritkább esetben okoz bőrirritációt. A technika alapvető lényege, hogy a felragasztott szalag megemeli a bőrt az alatta lévő izomtól.
A megemelés következtében fokozódik a nyirokképződés a kutis-subkutis területén lévő nyirok-kapillárisaiban. Ezáltal a nyirokfolyadék egyszerűbben tud a nyirokrendszerbe visszajutni, csökken a nyomás a szövetközti térben. Így csökken a bőr receptorok ingerlése és a gyulladást fenntartó fájdalom csökkenésével megszakad egy ördögi kör, s a gyógyulás organizációs szakasza hamarabb elindulhat.

A Kinesio szalag (tapasz) használata csökkenti izmok és az izületek terhelését, igénybevételét, segíti az izommunkát és az izmok működést, továbbá javítja a nyirokáramlást. A Kinesio Texet izomfájdalmak, húzódások, rándulások, hátfájás, derékfájás, ízületi és porckorong-problémák, izom-rendellenességek, sportsérülések, illetve lymphoedema kezelésre lehet használni.

A Kinesio-taping alapvető funkciói és hatásai

  1. Az izomműködés javítása
  2. Keringési zavarok javítása
  3. Fájdalomcsillapítás
  4. Izületi funkciók támogatása

1) Az izomzat túlterhelése esetén az izom kötőszöveti részében repedések keletkezhetnek. Ezáltal a kiáramló folyadék az intersticiális térben nyomásnövekedést idéz elő, ez ingerli a nyomás- és fájdalomszenzorokat. Ennek következményei a fájdalom, a merevség, a duzzanatok, a tónusnövekedés és a tónusváltozás, amelyek a mozgatórendszer leggyakoribb panaszai. Ezentúl létrejöhet pl. az izomzat műtét utáni nemcsak hypertoniája, hanem hipotoniája. Az izomzat mindkét esetben kezelhető kinesio-taping módszerrel és az izomműködés javul.

2) A gyulladások gyakran a test reakciói a szövetek sérüléseire. A kiáramló folyadék a sérült területen a duzzanat gyulladásához és a bőr és az izomzat között nyomásnövekedéshez vezet. A nyirokáramlásban zavar keletkezik, illetve stagnál. Az elasztikustape ezen a területen meg tudja emelni a bőrt, növeli a teret, és ezáltal csökkenti a nyomást és a nyirokkeringés javulását eredményezi.

3) Mivel a szalagok rátapadnak a bőrre, és a kifejtett testmozgás hatására a szalag által kifejtett mechanikus elmozdítás a bőrben lévő mechanoreceptorok ingerlését eredményezi. A Melzak és Wall által kidolgozott "Gate-Control" elve alapján ez közvetlen spinális síkon a fájdalom tompulásához vezet.
A mechanoreceptorok gerincvelőbe vezető afferens idegei aktivizálják az agytörzsben lévő gátló szûrô sejteket és ezáltal csökkentik a fájdalomérzékelés erősségét a nagyagyban.

4) Az ízületek működését különféle kinesio-tapevel lehet segíteni. Az izomtónus befolyásolása az egyenlőtlen súlyeloszlást korrigálja és ez egyensúlyt teremt az izomcsoportokban. A propriocepció stimulálásával jobb mozgásérzés érhető el. A funkcionális és mechanikus korrekciós ragasztási technikák éppúgy, mint a passzív segítség, az ízületek működésének javulását eredményezik, fájdalomtompuláshoz vezetnek és ezáltal a gyógyulási folyamat lerövidül.

Anyag összetétel:
Pamut 72%, 3% spandex, akril polimer 10%-, etil-acetát 15%.

Kezelés ára: 3000Ft-/testrész. Időtartam: 20-30perc. Nagyobb felület ragasztása esetén az ár változhat az elhasznált tape-nek megfelelően.

 

Időpontfoglalás

Összes mezőt kötelező kitölteni.